Film, Jack Ryan: Shadow recruit
Introductie opdracht genres
Ik heb twee films uitgezocht.
De film die me interesseert is: Company of Heroes, een actie/oorlogsfilm. De andere film, van het genre de cultfilm, dat ik niet goed ken is: Monty Python's Black Knight.
Een oorlogsfilm is een film met oorlog of een bepaald deel van oorlog als onderwerp. Het hoeft niet perse over soldaten en gevechten te gaan. Ook films over het gewone leven tijdens bijvoorbeeld 2e Wereldoorlog of het leven in gevangen- of concentratiekampen zijn oorlogfilms.
Oorlogsfilms gaan over de oorlogen die vanaf de 1e Wereldoorlog zijn gevoerd. Films die over de oorlogen voor de 1e Wereledoorlog gaan zijn geschiedenis films. Soms gaat een oorlogsfilm over een verzonnen verhaal/persoon dat speelt tijdens een waargebeurde oorlogssituatie. Er zijn ook films over waargebeurde situatie's waarin de acteurs mensen na spelen die dit hebben meegemaakt. Sommige oorlogsfilms scheppen een beeld van helden die zonder angst tegen de vijand vechten zoals in The Longest Day. In deze film wordt de vijand een beetje als domme slechterik neergezet. Er zijn ook films die de oorlog veen echter weergeven met de angst, pijn en verschrikkingen aan beide zijde zoals Saving private Ryan.
Een cultfilm is een film die een kleine groep mensen aanspreekt. Deze groep vindt de betreffende film helemaal te gek. Soms is het ook een film die jarenlang populair blijft bij een kleine groep fan's. Een voorbeeld hiervan is Star Trek, de fans hiervan kunnen de film steeds opnieuw zien. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zij op personage's uit de film willen gaan lijken. Ook gaan ze naar bijeenkomsten en verzamelen attributen die over de film gaan, deze mensen worden ook wel trekkies genoemd. Hetzelfde geldt voor Star Wars. Een ander voorbeeld is de film Monty Python and the holy grail. De humor in deze film is zo asurd dat niet iedereen die begrijpt of kan waarderen.
Bezoek film
Ik ben op vrijdagmiddag 17 januari 2014, naar de bioscoop Pathe in Zaandam geweest en heb hier de film Shadow Recruit van Jack Ryan gekeken.
De regisseur is Kenneth Branagh. De hoofdrolspelers zijn: Chris Pine - Jack Ryan, Keira Knightley - Cathy Ryan, Kevin Costner - William Harper, Kenneth Branagh - Victor Cherevin
Het genre van de film is actie, drama en thriller. De film duurt 105 minuten en de Nederlandse premiere is op 16 januari 2014 geweest. Ik verwachtte van de film dat hij leuk zou zijn met veel actie.
De film gaat over Jack Ryan die gewond raakt in Afghanistan die daardoor bijna verlamd wordt. Hij komt in contact met CIA agent William Harper en gaat undercover als financieel analist op Wall Street. Hij ontdekt verdachte transacties en kort daarop wordt hij naar Moskou gestuurt om daar de uit te zoeken wat er aan de hand is. Al snel blijkt het te gaan om het instorten van de Amerikaanse economie. Zijn vriendin komt als verrassing ook naar Moskou toe. En samen komen ze in levensbedreigende situaties terecht. Uiteindelijk loopt het goed af.
Jack Ryan is een personage uit de boeken van auteur Tom Clancy. Tom Clancy is 1 oktober 2013 overleden. Dit is de vijfde film in de Jack Ryan serie. Ik heb deze boeken nog nooit gelezen.
Het is een hedendaagse film. De film speelt zich af in Afghanistan, Amerika en Rusland. De film heeft een chronologische verhaallijn.
Op het einde reed de auto van een brug af de rivier in en kwam tussentijds tot ontploffing, dat vond ik het mooiste gedeelte. Ik vind dat dat mooi gemaakt is. Wat me het minst boeide weet ik eigenlijk niet want ik zat de hele tijd te kijken.
Muziek en geluid waren aanwezig en spelen een belangrijke rol in de film. Het maakt de sfeer en de spanning in de film.
De bedoeling van de regisseur is een amuserende film.
Toen ik ging kijken naar welke film ik wilde gaan heb ik het voorstukje gelezen over de film. De film voldeed hier helemaal aan.
De film in zijn totaliteit vond ik erg goed, er zat veel actie in en was spannend. Het is een hedendaagse film met een chronologische verhaallijn. De muziek en het geluid waren goed, en maakten de sfeer en de spanning erbij. Het is een amuserende film.
Het cijfer dat ik de film geef is een: 9

Hier legt CIA agent William Harper contact met Jack Ryan die nu aan het revalideren is.

Hier is Jack Ryan in Moskou aangekomen en wordt achtervolgt door een taxi.

Dit is Viktor Cherevin, bij belt dat de transacties door moeten gaan.

Hier gaan Jack Ryan en William Harper in de helicopter.

Hier achtervolgt Jack Ryan het busje met explosieven.
Hier volgt de trailer van de film.
RECENSIE
Jack Ryan: Shadow Recruit
Geplaatst door Fabian Melchers op 15-01-2014 20:08 - Bron: FilmTotaal
Regie: Kenneth Branagh | Cast: Chris Pine (Jack Ryan), Kenneth Branagh (Viktor Cherevin), Kevin Costner (William Harper), Keira Knightley (Cathy Ryan), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2014
Bij fans van spionagethrillers zal de naam Jack Ryan ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Schrijver Tom Clancy gebruikte het personage in een groot aantal van zijn boeken, waar onderhoudende verfilmingen als The Hunt for Red October, Patriot Games en The Sum of All Fears uit ontsproten. De makers van het nieuwe Jack Ryan: Shadow Recruit lijken niet te hebben begrepen dat de kwaliteit van die films voortkwam uit Clancy’s verhalen en niet uit het personage zelf.
De poging om met Ryan een nieuwe franchise te starten, die verder niets met de boeken te maken heeft, lijkt meteen te mislukken. Je zou verwachten dat er wel wat moeite gedaan zou worden om vernieuwend te werk te gaan, maar dat blijkt vies tegen te vallen. In de eerste minuten zien we hoe Ryan (nu gespeeld door Chris Pine) na de aanslagen van 11 september omslaat naar een raspatriot. Hij raakt vervolgens gewond in Afghanistan, moet rehabiliteren en wordt dan al snel gerekruteerd door de CIA. Om het verhaal nog iets meer naar het heden toe te halen draait het plot om een dreigende financiële crisis, alleen dan niet met Amerika als schuldige maar - jawel - Russisch geboefte dat de wereld wil domineren. Shadow Recruit blijkt verre van een verfrissende, moderne interpretatie van Clancy’s verhalen te zijn. Oubollig is het, en dan rammelt het verhaal ook nog eens aan alle kanten.
Aanvankelijk lijkt regisseur Kenneth Branagh - die hier zelf de rol van Russische schurk op zich neemt - nog moeite te doen om Ryan af te schilderen als een groentje dat zijn weg in de spionagewereld nog niet zo goed weet, maar zodra er actie moet komen, schuift hij dat doodleuk terzijde. Dan scheurt de beginner opeens rond alsof hij Moskou als zijn broekzak kent en weet hij op een gewiekste manier in te breken in een zwaarbeveiligd gebouw. Of nou ja, gewiekst, de Russen die hij tegenover zich krijgt zijn sowieso niet erg snugger. Ze geven zichzelf weg door bijvoorbeeld foto’s om aanslagen mee te plannen online te zetten of doordat de natte verf op een overgespoten busje uitloopt.
Lachwekkend is het af en toe hoe de makers de intelligentie van het publiek onderschatten. Zeker in een spionagethriller zou je verrassende wendingen of diepere intriges mogen verwachten, of op zijn minst een verhaal dat van begin tot eind geloofwaardig is uitgewerkt. Een hoog tempo heeft Shadow Recruit wel, maar met het verhaal is te gemakzuchtig omgegaan. Laten we hopen dat de volgende film met Jack Ryan, als die er ooit komt, gewoon een verfilming van een Clancy-boek wordt.
Het ticket van de film.
Maak jouw eigen website met JouwWeb