fietsroute

1.       Piet Blomgebouw

           Merel 215

           1965 GN  Heemskerk

 

 

 

 

Er zijn appartementen in het Piet Blomgebouw. Ook is hier een huisartsenlaboratorium gevestigd, Medistate.

Piet Blom was een briljante architect, die met zijn verrassende ontwerpen bekend is in Nederland, maar zeker ook daar buiten. Zijn kubuswoningen in Rotterdam zijn wereldberoemd en bijna iedereen kent wel één van zijn ontwerpen. Ook dit pand, het 'Piet Blomgebouw', is in alle opzichten verrassend. Met zijn ronde vorm, slotgracht en torentjes is het 'kasteel' een ware blikvanger van Heemskerk.

 

 2.       Slot Assumburg

          Tolweg 9

          1967 NG  Heemskerk

          tel+31 (0)251 232 288

          fax+31 (0)251 251 024

          heemskerk@stayokay.com

 

 

 

In Slot Assumburg is een Stayokay Hostel gevestigd. Je kan hier dus vakantie vieren. Er zijn diverse grote en kleine bijeenkomsten. Je kan er vergaderen en het is ook een trouwlocatie.

Slot Assumburg is een kasteel in Heemskerk. Het dateert waarschijnlijk oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar werd in 1546 verbouwd, en is genoemd naar de buurtschap Assum tussen Heemskerk en Uitgeest. Er wordt wel aangenomen dat bij de bouw is gebruikgemaakt van sloopmateriaal van kasteel Oud Haerlem maar dat is niet het geval. De kracht die het kasteel uitstraalt, is ook meer schijn dan werkelijkheid. Het is in feite een imitatie van een middeleeuws kasteel. De dunne muren zouden een beleg niet hebben kunnen doorstaan. Een dergelijk kasteel wordt doorgaans coulissenkasteel genoemd.

Slot Assumburg is gedurende vele eeuwen een adellijk verblijf geweest. Een groot aantal verschillende geslachten hebben er gewoond. Na 1867 bleef het slot onbewoond. De betimmeringen en de gebruiksvoorwerpen werden overgebracht naar kasteel Marquette.

Nadat het slot niet meer bewoond werd raakte de omgeving ook de oude glorie kwijt. Het park rond het slot verdween. Sedert 1911 is het in eigendom van het rijk, het werd voor één gulden overgedaan aan de staat, dit met de verplichting het slot te restaureren. In 1933 kreeg de Assumburg haar bestemming als jeugdherberg. De restauratie in opdracht van de rijksgebouwendienst kwam uiteindelijk rond 1980 gereed.

 

3.       Sint Odulphuskerk

          Dorpsstraat 570

          1566 BZ  Assendelft

          075-6871206

 

 

 

De Sint-Odulphuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Dorpsstraat 572 in Assendelft.

De eerste Sint-Odulpuskerk in Assendelft werd rond 1410 gebouwd, maar ging tijdens de reformatie in 1582 over naar de protestanten. De katholieken van Assendelft maakte in de eeuwen daarna gebruik van schuilkerken, tot in 1853 een nieuwe kerk werd gebouwd. Deze waterstaatskerk bleek echter al naar enkele decennia te klein en bouwvallig, waardoor in 1883 werd besloten een nieuwe kerk te bouwen.

Architect Adrianus Bleijs ontwierp een driebeukige kruiskerk in neoromaanse stijl, met een grote klokkentoren met naaldspits op de noordoostelijke hoek.

De kerk wordt tot op heden gebruikt door de parochie Sint-Odulphus. Het gebouw is een rijksmonument.

In de kerk is iedere zaterdag en zondag een viering. Ook op de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagochtend is er een eucharistieviering in de kerk. Er is soms een concert van de Crescendo, de harmonievereniging in Assendelft.  

Er zijn in de kerk kruiswegstaties die door Jan Bleijs zijn gemaakt. Onlangs hebben de twee broers, de heren Graas, de staties overgeschilderd. Op last van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de restauratie van de kruiswegschilderijen in de kerk stilgelegd. Het restauratiewerk in het rijksmonument, waarvoor geen vergunning is verleend. Het bezwaar van de Rijksdienst is dat de schilders geen restaurateurs zijn en niet eerst onderzoek hebben gedaan naar het oorspronkelijke werk.

Ook staat er in de St. Odulphusparochie een Vollebrecht-orgel, dit is een monumentaal kerkorgel. De geschiedenis van het orgel gaat terug naar 1836. In dat jaar vervaardigde de orgelbouwer Leonard van den Brink een nieuwe kast voor een toentertijd bestaand orgel uit de 18e eeuw. Deze kast is, met enkele aanpassingen, nog steeds in het kerkgebouw te zien. In 1863 bouwde de orgelbouwer Johannes Vollebregt een nieuw orgel met 2 manualen en aangehangen pedaal, waarbij hij gebruik maakte van de oude kast. Toen in 1889 het nieuwe kerkgebouw voltooid was, werd ook het orgel overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw. De versieringen op het front dateren uit de rococoperiode van de laat 18e eeuw en zijn dus ook van een ander (ouder) orgel afkomstig. De klank van het orgel kan in zijn geheel als warm en "katholiek" beschreven woorden. Het orgel bevat veel 8-voets-registers, zogenoemde grondstemmen, waardoor het een zeer brede en volle, in plaats van een scherpe en schetterende, klank heeft.

Zo dateren bijvoorbeeld de versieringen op het front uit de rococoperiode van de laat 18e eeuw en zijn dus ook van een ander (ouder) orgel afkomstig. De klank van het orgel kan in zijn geheel als warm en "katholiek" beschreven woorden. Het orgel bevat veel 8-voets-registers, zogenoemde grondstemmen, waardoor het een zeer brede en volle, in plaats van een scherpe en schetterende, klank heeft. Mede daardoor komt het orgel het best tot zijn recht in.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb